Communicatie begint met verbinding met jezelf

alone

In verbinding zijn met jezelf. Het klinkt zweverig maar het is heel down to earth. Wat is het en hoe doe je het?

Wanneer we boos of ge├»rriteerd zijn hebben we de neiging om de ander te beschuldigen. Of dat nu met keurig taalgebruik gebeurt of met scheldwoorden maakt niet veel uit. Het jasje verschilt maar de boodschap is dezelfde: “Ik ben okay, en jij bent niet okay”.

Als je in verbinding wilt komen met jezelf wees dan minder bezig met de ander en ga bij jezelf te rade welke behoefte niet bevredigd is. Boosheid en frustratie zijn meestal, zo niet altijd, het product van een behoefte die niet bevredigd werd. Een paar voorbeelden van beschuldigingen en de behoeften die daar mogelijk onder schuilen:

  • je negeert me – ik heb behoefte om gezien te worden
  • je laat me vallen – ik heb behoefte aan steun
  • je bent te druk – ik heb behoefte aan rust
  • je bent asociaal – ik heb behoefte aan vriendschap

In verbinding zijn met jezelf is bewust zijn van je behoefte. In verbinding zijn met de ander is bewust zijn van de behoefte van de ander. Zuiver communiceren is je behoefte laten zien en laten merken dat je de behoefte van de ander ook ziet. De boodschap is dan “Ik ben okay, en jij ook“.