Hoe vind je een coach die bij je past?

past

Er zijn in Nederland ongeveer 40.000 coaches. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het moeilijk voor je is om een keuze te maken. Coaching kost geld en tijd. Daarom wil je een coach kiezen die betrouwbaar en deskundig genoeg is om je de begeleiding te bieden die je nodig hebt. Ik wil je een paar idee├źn geven om deze beslissing makkelijker te maken.

Vraag om je heen naar ervaringen
Een betrouwbare bron van informatie is je eigen netwerk. Vraag aan je vrienden en kennissen wat hun ervaringen zijn met coaches. Vraag ze om te beschrijven hoe ze een coach ervaren hebben en wie ze kunnen aanbevelen.

Websites en LinkedIn-profielen
Elke coach die zijn vak serieus neemt heeft een website waarin hij vertelt over wie hij is en wat hij te bieden heeft. Vaak geeft een website je een aardige indruk van de persoon die er achter zit. Spreekt de toon je aan? Heb je het gevoel dat deze coach voldoende bagage heeft om je te kunnen helpen? Is hij aangesloten bij een beroepsvereniging zoals de NOBCO? Denk je dat je een klik zou ervaren als je met deze coach in gesprek zou gaan? Kijk ook naar het LinkedIn-profiel van de coach om een betere indruk te krijgen van zijn ervaring en opleiding.

Ga in gesprek
Dit is zonder enige twijfel de belangrijkste stap. In een kennismakingsgesprek heb je de kans om iemand van dichtbij mee te maken. Veel coaches bieden je de mogelijkheid om gratis en vrijblijvend kennis met ze te maken. Dit is een goede manier om te ervaren hoe het is om met deze coach in gesprek te zijn. Is hij oprecht belangstellend? Heb je het gevoel dat hij begrijpt waar je mee zit? Doet hij je een passend aanbod? Welk resultaat kan je verwachten? Kan hij je een goede indruk geven van hoe het coachingstraject er uit gaat zien?

Zet de praktische zaken op een rijtje
Neem geen overhaaste beslissing. Denk ook aan de praktische zaken. Wat is het tarief dat de coach vraagt? Hoe veel geld ben je bereid om aan een coachingstraject te spenderen? Is je werkgever bereid om een deel van de kosten te betalen? Waar worden de sessies gegeven?

Zoals je kan zien is het kiezen van een coach die bij je past vooral een kwestie van toenadering zoeken, ervaren hoe iemand is, en informeren naar wat iemand aan je te bieden heeft. Meestal is het gevoel dat je hebt tijdens een kennismakingsgesprek een goede indicatie. Je merkt dan al of er een klik is of niet. Luister naar dit gevoel en neem een bewuste beslissing.

Share if you careShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone