Het dertigersdilemma

dertigersdilemma

  • Wat is mijn passie?
  • Past mijn baan wel bij me?
  • Wil ik een vervolgopleiding doen of zal ik een vaste baan zoeken?
  • Wil ik kinderen of niet?
  • Wil ik een vaste relatie of zal ik single blijven?

Dit zijn vragen waar twintigers en dertigers veel mee te maken hebben. Je hebt zoveel keuzes en mogelijkheden dat het niet makkelijk is om een heldere koers in je leven te bepalen. Het idee dat je voor de rest van je leven vastzit aan een bepaalde keuze zorgt voor extra spanning.

Het dertigersdilemma, of quarterlifecrisis, is de naam voor de keuzestress waar je mee te maken krijgt in deze leeftijdsfase. Je hebt je studie afgerond en je hebt al een paar jaar werkervaring. Het studentenleven heb je achter je gelaten en nu sta je voor nieuwe keuzes en uitdagingen. Op Facebook en Instagram plaatsen je vrienden hun ultieme geluksmomenten en als je je eigen leven daarmee vergelijkt dan lijkt er iets mis te zijn. Je krijgt het gevoel dat je de enige bent die problemen heeft. Social media geven natuurlijk een erg vertekend beeld van de werkelijkheid. Dat neemt echter niet weg dat je er goed aan doet om stap voor stap op een rijtje te zetten wat voor jou belangrijk is in je leven.

Praten met een vriend of vriendin kan nuttig zijn maar het resulteert vaak in het aanhoren van adviezen die je onzekerheid nog groter maken. De een vindt dat het zonde is om je baan op te zeggen en de ander vertelt je dat het krijgen van kinderen een bron van geluk zal zijn. Ze projecteren vaak hun eigen ervaring op jou en duwen je, weliswaar goedbedoeld, een bepaalde kant op. Maar wat wil je zelf? Hoe kan je zelf aan het roer van je leven staan?

Coaching is een van de manieren om helderheid te krijgen in wat je wilt zodat je bewust kunt kiezen hoe je je leven vorm wilt geven. In een kort coachingstraject krijg je aan de hand van een aantal oefeningen en gesprekken de duidelijkheid die je zoekt. Een coach heeft geen belang om jou in een bepaalde richting te sturen. Hij respecteert je mening en helpt je om te ontdekken wat jouw eigen bronnen van geluk zijn.

Heb ik je nieuwsgierig gemaakt? Neem dan contact met me op zodat we rustig kunnen kijken naar wat ik voor je kan betekenen.

Share if you careShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookEmail this to someone