Verbindend communiceren

Verbindend communiceren is de basis van zowel de communicatietrainingen die ik geef als de coachingstrajecten die ik begeleid.

Verbindende communicatie is een praktische manier om transparant met elkaar te communiceren. Het is een middel om het vertrouwen in elkaar te doen groeien en om wezenlijk contact met elkaar te maken zodat je waardevolle relaties kunt opbouwen.

Verbindende communicatie gaat uit van het principe dat alles wat we doen en zeggen pogingen zijn om onze innerlijke behoeften te vervullen. Marshall Rosenberg, de grondlegger van Verbindende communicatie, heeft een model ontwikkeld om onze gevoelens en behoeften te verhelderen en om te leren hoe je deze kunt inzetten om een positieve verandering te brengen in hoe je met anderen omgaat.  Het model leert je niet alleen om te verwoorden wat je waarneemt,  wat je voelt en wat de onderliggende behoeften zijn, maar ook om duidelijk en concreet een verzoek te doen. Als je op die manier communiceert ontstaat er verbinding en helderheid in de communicatie in plaats van verwijdering en misverstanden.

In coachingstrajecten gebruik ik graag dit model om de lastige situaties die je in je werk of privé meemaakt onder de loep te nemen. Op deze manier leer je bijvoorbeeld om:

  • conflicten in een vroeg stadium bespreekbaar te maken
  • authenticiteit te ontwikkelen
  • duidelijk en empathisch nee te zeggen en grenzen aan te geven
  • empathisch te luisteren naar jezelf en naar anderen
  • weerstand om te buigen naar samenwerking
  • verantwoordelijkheid te nemen voor je gevoelens en behoeften

Duur van de training: 6 dagdelen

Wil je meer informatie over trainingen Verbindende communicatie, neem dan even  contact met me op.